Jag, Du, Vi
HDV, Dokumentär, 55 min, 2011
Regi, Klippning, Produktion: Niklas Salmose
Foto: Niklas Salmose & Johan Nyberg

Det finns en alldeles särskild gemenskap på det årliga förekommande sommarlägret Mörtsjölägret utanför Rödeby i Blekinge. Där umgås barn mellan sju och fjorton år ett par veckor kring midsommar. Den här filmen skildrar denna gemenskap, vad som brukar kallas "Mörtanandan", och visar upp en positiv ideell kraft i samhället som bygger på att både beakta individen, gemenskapen, och traditionen.

Se filmen här.Hold on to Your Love
DV, Musikvideo, 5 min, 2010
Regi, Klippning, Foto: Niklas Salmose
Musik: Patrik Skantze

Bilderna till Patrik Skantzes lyriska kärlekssång belyser det enkla, primitiva, spirituella i livet: dans, gemenskap, moln, solnedgångar, och skånska fält. Sådant som man, i likhet med kärlek, vill hålla fast vid.Vad är hemma?
DV, kortfilm, 8 min, 2009
Regi, manus, foto, redigering: Niklas Salmose
Musik: Patrik Skantze
Ljudmix: Jonas Söderqvist
Produktion: Trolltrumma 2009

Vad menar vi med hemma? Är det där vi bor nu? Eller där vi är födda? Eller där vi spenderade större delen av vår uppväxt? Är det en plats, en känsla eller en kultur? Finns det överhuvudtaget?

Niklas åker tillbaks till sin uppäxtstad Klippan, allmänt kallad folkhemmets bakgård, och funderar på vad som är hemma för honom!

Läs artikel om filmen i Helsingborgs Dagblad här.

Se filmen här."Slumpen spelar stor roll, om man tar vara på den"
Samtal med Eric M. Nilsson
2009, DVD, 100 minuter, pris: 200:-

Innanför ytterdörren till det James Lloyd Wright-inspirerade huset som Erics far lät bygga, står Erics guldbagge på golvet som ett skohorn. Det representerar väl en säregen och personlig konstnärs förhållande till etablissemanget. Eric M. Nilsson har gjort film i 40 år, en doldis för vissa, men med en säker status ibland filmkonnässörerna där han inte sällan jämförs med en filmare som Chris Marker. Han häcklar förljugenhet av alla slag, intresserar sig för kommunikation, och hur människor förhåller sig till varandra. Och han gör det ofta med en blandning av allvar och en stor portion humor.

Vi tittar på Erics film om arborister. Jag frågar vem han gjort filmen för och han tittar konstigt på mig. "Arboristerna, så klart. För att glädja dem!" svarar han. Vi äter sill och potatis, dricker porter. Och så passar jag på att intervju denna underhållande och skarpsynta människa - en floskeldödande legoknegt.

Se filmen här.

Beställ genom att skicka ett mail till: info@trolltrumma.se.....och så sluter även du dina ögon
DV, kortfilm, 10 min, 2007
Regi, manus: Andreas Holmström
Foto: Niklas Salmose
Produktion: Trolltrumma

En kommentarslös betraktelse över en solig dag på långfärdsisen på Edsviken, Danderyd, Stockholm. Från soluppgångens uppvaknande, via skratt och rop, gemenskap och stillhet; till solnedgångens flykt bortom skogen. Det vackra bär en sorg inom sig, det ska en gång dö.Vinterdrömmar
DV, kortfilm, 16 min, 2006
Regi. manus & klippning: Niklas Salmose
Foto: Christian G Haag
Musik: Patrik Skantze
B-foto: Erik A Andersson
Ljud: Nybat Johanzon
Scripta: Janine Halka
Inspelningsledare: Regine Otto
Catering: Chaos Catering, Röstånga
Produktion: Trolltrumma

Flickan: Emma Thomasdotter Åberg
Pojken: Aladdin El Hissi

Filmen Vinterdrömmar behandlar tre olika teman. Den yttre handlingen är mycket begränsad, och man kan, om man vill, se den som huvudsakligen en dagdröm. Men det finns en inre dramatik hos de två huvudpersonerna, som speglas dels av deras beteende, men också kamerans förhållande till dem.

Läs artikel om filmen i Helsingborgs Dagblad här.

Se fillmen här.New York
HDV, Musikvideo, 2 min 47 sek, 2005
Regi: Niklas Salmose
Musik: Montt Mardié
Foto: Erik Lundback
Stillbilder: Daniel Taube
Idé, manus och redigering: Niklas Salmose
Produktion: Trolltrumma 2006

Att drömma sig bort från ett slaskigt och kallt svenskt marslandskap, till liv och rörelse i New Yorks smältdegel. Utopiskt? Javisst! Gulligt? You bet! Referenser till Woody Allen? Självklart.

Se filmen här.Sorgernas ängd
DV/16mm, essäfilm, 33 min, 2004
Regi, foto, manus, redigering: Niklas Salmose
Produktion: Trolltrumma

Sorgernas ängd är en mytisk plats i Vergilius Aeneiden, där människor som i kärlekssorg fallit offer för sin egen hand är dömda till evig sorg. I denna essäiska film, bildar denna plats en metaforisk fond för en diskussion kring det vi alla har gemensamt: döden. Men paradoxalt nog handlar det nog mer om livet, det ena förutsätter ju det andra.

Se filmen här.
.121M, Engelsk titel (396,9816279 feet)
35 mm, experimentell, 4 min 23 sek, 2004
Regi: Trolltrumma
Produktion: Trolltrumma 2004-

121M är ett filmprojekt inspirerad av John Cages musikaliska tystnad 4´33". Projektet initierades hösten 2004 i form av 121 meter oexponerad 35mm film, som exponerades 3 ggr i projektorerna under världspremiären på Göteborgs filmfestival 2005.

Eftersom filmen var oexponerad och stum så blev det drygt 4 minuter i totalt mörker för en publik som då hade möjlighet att spegla sig själva i bioduken, gräva i sitt innersta och fundera på de stora frågorna: livet, döden, kärleken, konsten. Men filmen gav också upphov till upphovsrättsliga frågor. Vem är egentligen skaparen av 121M, trolltrummakollektivet eller de maskinister som faktiskt exponerade filmen?

Under en av dessa visningar spelades publikens reaktioner in på ljudband, vilket ligger till grund för 121M fas två: att exponera filmen och lägga på ljud från världspremiären. Filmen kommer nu att sprida ett ljus omkring sig i biosalongen, där de nya kommentarerna kommer att blandas med de gamla. Filmen kommer att visas på Göteborgs filmfestival 2006.

Fas tre & fyra är ännu på planeringsstadiet, men det finns önskemål om att ge filmen till dagisbarn i Rinkeby som får leka med den under ett år, samt att gräva ner den under Ingmar Bergmans latrin på Fårö.One
DV, musikvideo, 5 min, 2002
Regi, foto, manus, redigering: Niklas Salmose
Musik: Waterdog
Produktion: Trolltrumma och Waterdog

En humoristisk skildring av att vänta på "the one"!

Se filmen här.Från en ö till en ö: Fyra årstider på en folkhögskola
DV, dokumentär, 67 min, 2001
Regi, foto & manus: Niklas Salmose
Redigering: Niklas Salmose & Andreas Holmström
Produktion: Trolltrumma i samarbete med Jakobsbergs folkhögskola

Från en ö till en ö är en kärleksfull skildring av stämningarna och känslorna på Jakobsbergs folkhögskola under ett år.

Se filmen här.